BAAGL je také moje dieťa

BAAGL je také moje dieťa

S designérkou a brand manažérkou Máriou Malákovou o budovaní úspešnej značky, výchove dcéry a českom designe

Narodila sa v Chomutove ako prostredné z troch detí. Už počas štúdia na Vysokej škole umeleckopriemyselnej v Prahe (UMPRUM) začala pracovať ako produktová designérka vo firme Presco Group, kde sa mimo iného venovala i návrhom kalendárov, diárov a darčekového sortimentu. V roku 2017 v tejto firme stála u zrodu českej značky školských potrieb BAAGL, ktorú momentálne riadi. V oblasti produktového designu patrila opakovane medzi finalistov prestížnych súťaží. Medzi jej záľuby patrí netradičný americký šport roller derby (tímové preteky na kolieskových korčuliach, pozn. red.) či príprava fermentovaných produktov. S manželom vychovávajú päťročnú dcérku.

Do kín pred nedávnom vstúpil film BARBIE, ktorý sa zaoberá úlohou ženy v spoločnosti. Vy sama ste sa ešte počas materskej dovolenky rozhodla vrátiť do rozbehnutého vlaku novovznikajúcej značky BAAGL, ktorú ste s kolegami vybudovali od základov. Čo vás k tomu viedlo?
Bola to príjemná vec, ktorá mi dávala zmysel. Tým, že som sa sama stala matkou, bola mi téma tvorby výrobkov pre deti zrazu bližšia a tešila som sa, že to, čo som si naštudovala, môžem uplatniť v praxi. Keďže išlo o novú značku, ktorá sa ešte len profilovala, bol tu veľký priestor prispieť vlastnou invenciou a vytvoriť značku podľa mojich predstáv.

Ako sa vám darí zladiť budovanie veľkej značky so starostlivosťou o rodinu? Je to o rozdelení partnerských úloh?
Určitě. V prvom rade ide o určité vnútorné nastavenie, pretože musím byť schopná obetovať niečo z rodinného života, ale predovšetkým ide o podporu zo strany manžela a rodiny. Určite to funguje aj vďaka skvelému pracovnému tímu, do ktorého sa vždy rada vraciam.

Máte za sebou viacero zaujímavých dizajnérskych počinov, napríklad s mestským bicyklom RACEK ste sa zúčastnili finále študentskej dizajnérskej súťaže. Prečo ste si nakoniec vybrali práve spoločnosť BAAGL?
Práca v BAAGL ma napĺňa aj preto, že som stála pri zrode značky a prešla som viacerými pozíciami. Je to tak trochu moje dieťa. Je naozaj ťažké presadiť sa v oblasti českého dizajnu, najmä ako dizajnér na voľnej nohe, pretože naša spoločnosť na to ešte nie je pripravená. Akákoľvek dizajnérska práca je v Česku trochu podceňovaná. Ale BAAGL mi doveroval a otvoril dvere k niečomu, čo som mohla od začiatku budovať sama a rozvíjať sa ako dizajnérka. Poskytli mi výrobné možnosti, financovanie a príležitosť, vďaka ktorej som mohla svoje myšlienky a nápady premeniť na realitu a vidieť za sebou skutočné produkty vyrobené pre bežných ľudí. To mi umožnilo vybudovať značku, ktorá mala šancu obstáť, s produktami, pod ktoré sa možem podpísať. Som hrdá na to, že na trh prinášame kvalitné výrobky, ktoré sa už dnes predávajú na „každom rohu“, a dokonca aj na zahraničných trhoch.

Aké výrobky navrhujete pre BAAGL?
Vyrábame širokú škálu výrobkov pre škôlky a školy - od aktoviek, batohov a radu ďalších školských potrieb až po barefoot papuče.
Nedávno sme začali spolupracovať s českou obuvníckou spoločnosťou FARE. Ide o podporu domácej výroby, na ktorú sme nesmierne hrdí.


Mohli by ste nám laikom opísať proces, ako vzniká nový výrobok, nový batoh alebo aktovka?
Keď vyvíjame novú kolekciu, snažíme sa v prvom rade absorbovať to, čo by detská duša, pre ktorú navrhujeme a vyrábame produkty, skutočne chcela a potrebovala. Robíme teda rôzne prieskumy a výskumy. Aby sme vyvinuli čo najlepšie výrobky v modernom dizajne, ktoré sa budú páčiť deťom a zároveň budú spĺňať najprísnejšie kritériá kvality, je nevyhnutná úzka spolupráca medzi dizajnérskym a výrobným tímom. A keďže ide o výrobky pre deti, ktorých pohybový aparát sa ešte len vyvíja, venujeme pozornosť viacerým dôležitým faktorom, ako je ergonómia alebo použité materiály. Výrobky sú preto konzultované s fyzioterapeutmi a podliehajú aj testom kvality, ktoré vykonáva Inštitút pre testovanie a certifikáciu (ITC).

Prečo by ste odporúčali BAAGL v konkurencii iných značiek?
Za značkou BAAGL stojí tím skutočných ľudí, rodičov, mamičiek dizajnérok, textilných odborníkov a fyzioterapeutov, ktorí túto značku vybudovali, aby zabezpečili svojim deťom možnosť chodiť do školy s najkvalitnejšími výrobkami, ktoré spĺňajú všetky požiadavky na zdravý vývoj dieťaťa.

Slogan značky BAAGL znie: "Rastieme s odvahou!". Prečo?
Jedným z poslaní značky je povzbudiť deti, aby mali odvahu nebáť sa byť samy sebou a zdravo si veriť. V minulosti sme zorganizovali aj niekoľko podujatí na podporu boja proti šikane a spolupracovali sme s Nadáciou Terezy Maxovej deťom, pre ktorú sme vytvorili špeciálnu limitovanú kolekciu Teribear. Časť výťažku z predaja výrobkov z tejto edície ide na pomoc ohrozeným deťom.

S akou aktovkou pôjde vaša dcéra budúci rok do školy?
Moja Matylda bude mať určite sériu BAAGL AIRY. Ide o najnovší model batohu, ktorý je vhodný pre deti od prvej triedy, pretože je to niečo medzi aktovkou a batohom. Je vybavený bedrovým a hrudným popruhom, ale predovšetkým je to najľahší batoh v celom našom sortimente. Každý sa o tom môže presvedčiť v našej značkovej predajni v Prahe 8.

z Blogu odvahy

Ergonómia, design a udržateľnosť! Toto je naša nová kolekcia mestských batohov eARTh

Napriek alarmujúcim správám o množstve vyprodukovaného odpadu, topiacich sa ľadovcoch a vymierajúcich druhoch sa správanie obyvateľov planéty Zem razantne nemení....

Ako správne nastaviť batoh alebo aktovku? Spýtali sme sa fyzioterapeutky Ivy Bílkovej

Ak sa pri výbere školskej tašky spoliehate len na jej kvalitu, môžete byť nemilo prekvapení. Okrem ergonomického tvarovania je pre...

BAAGL je také moje dieťa

S designérkou a brand manažérkou Máriou Malákovou o budovaní úspešnej značky, výchove dcéry a českom designeNarodila sa v Chomutove ako...

HARRY POTTER KÚZLI S BAAGLOM!

Aj vy máte doma školáka, ktorý čaká na svoj list z Rokfortu? Preneste sa s nami do jedinečného sveta čarov...

VIETE KOĽKO TEKUTÍN BY MALO VAŠE DIEŤA VYPIŤ V PRIEBEHU DŇA?

Pripravili sme pre vás niekoľko rád, ako na zdravý pitný režim vašich detí. Aj keď voda neobsahuje takmer žiadne živiny,...

AKO SPRÁVNE VYBRAŤ AKTOVKU? PORADILI SME SA S FYZIOTERAPEUTKOU

Prázdniny, ktoré sú prakticky za rohom, sú tiež obdobím, keď mnohí rodičia začínajú hľadať nové školské pomôcky pre svoje dieťa....

PRIPRAVTE SA NA NOVÝ ŠKOLSKÝ ROK UŽ PRED PRÁZDNINAMI!

Ako správne motivovať deti, aby po prázdninách zvládli plynulý návrat do školských lavíc? Na čo ich pripraviť? A ako ich...